onsdag 11 augusti 2021

Norrlandsresan dag 2

Idag gick resan från Fagersta till Östersund, dagen med den längsta bilresan på 7,5 timmar. Vi stannade i Nusnäs för att titta på dalahästtillverkningen. Vi har varit där förut, men då var Freja så liten att hon inte kommer ihåg det. 







Freja fick äntligen välja en egen dalahäst.


Nästa stopp var Fågelsjö gammelgård som är en av hälsingegårdarna som är ett av världsarven vi tittade på. Sju gårdar är utvalda av ca 1000 gårdar att representera fenomenet hälsingegårdar. De är kända för sina speciella väggmålningar. En del av de sju gårdarna är privatägda och har väldigt begränsade öppettider medan andra var helt öppna för besök. På den här gården gick vi en guidad tur. 



Bonden som bott i huset älskade att smida, så bara för skoj skull gjorde han sju lås till matboden som måste öppnas i rätt ordning.




Vackra målningar!



När gården hade stängt för dagen tog vi ett dopp i Fågelsjö som låg alldeles intill. Sådär underbart! Killarna hoppade i från bron intill. Precis bredvid bryggan låg ett tunnbrödsbageri (detta låg ute i ingenstans) där vi köpte jättegoda tunnbröd. Sedan började en längre åksträcka på 3 timmar och 20 minuter med ett matstopp i Sveg, så att vi kunde sätta fötterna i Härjedalen också. Vi kom fram sent till campingen i Lit (som ligger lite norr om Östersund) där vi bokat en stuga.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar