torsdag 23 augusti 2012

Stockholmtrippen

Sista dagen på Öland tillbringade vi i ett badhus. Det var populärt! Efter packning och städning åkte till farmor och farfar där vi mellanlandade ett par dagar innan vi åkte till templet.

 


En eftermiddag åkte vi in till stan för att se slottet och strosa runt en liten stund i gamla stan.


På vägen upp till Stockholm stannade vi i Linköping för att besöka Vallaområdet. Där finns det en rolig lekplats och ännu ett traktormueum (bla). Alltid lika trevligt med Valla.  Helt ok att komma hem igen efter två veckors resande!
 
Posted by Picasa

Öland dag 5



På den 6:e Ölandsdagen gjorde vi lite allt möjligt. Först åkte vi till ett karamellkokeri
där vi fick titta på när de gjorde karameller, provsmaka och köpa. Det var riktigt gott.


Sedan åkte vi till ett traktormuseum. Traktorer är något av det bästa Alfred vet nämligen. När vi pratar om semestern nu i efterhand så är det traktorena han pratar om "åpa tattoj annan da" säger han då.
 


Efter traktormuseumet fanns det lite tid över (det gäller ju att komma hem lagom till kvällsmat och läggning) så då åkte vi till Himmelsberga där det fanns ett museum av typ Skansen fast i miniformat. Jättemysigt men vi kom tyvärr för sent för alla barnaktiviter. Men vi lyckades hoppa i hö iallafall.
Posted by Picasa

tisdag 21 augusti 2012

Öland dag 4



På Alfreds födelsedag åkte vi till Kalmar slott. Vi tyckte att det kunde passa bra med en något längre bilresa eftersom Alfred hela tiden frågar när vi skall åka bil. Kalmar slott var helt barnanpassat och alldeles fantastiskt. Man kunde dessutom gå omkring i slottet lite hur som helst och titta på egen hand. En aktivitet som jag gillade extra mycket var att barnen fick strida mot "Svarte riddaren" och visa sitt mod och sin styrka osv. Det blev interaktiv teater av det och alla stod runtomkring och tittade och hejade. Barnen som deltog tog det på största allvar. Helkul! Emil och Alfred var dock för små, men ett annat år kanske. Vi gick på en guidning som gick ut på att barnen skulle hjälpa gycklaren att hitta guldskatten. Hur bra som helst (barnen var totalt engagerade) och när skatten var funnen fick de varsitt chokladguldmynt. Kalmar slott rekommenderas verkligen!


Guldmyntet.


Riddarlek.


Kämpa på!
Posted by Picasa

Alfred 2 år!



Alfred firades på sin födelsedag med sång och kalashatt, det är de saker som Alfred främst förknippar med födelsedagar. Det blev givetvis också ljus att blåsa ut, kex (som är den godaste efterrätten enligt Alfred) och paket.
 
Posted by Picasa

Öland dag 3

Tredje Ölandsdagen var det dags för klättring igen, denna gången på raukarna som finns här. Mycket populärt!


Ploppa stenar!



Vi hade tänkt grilla vid raukarna men det blåste för mycket, tillslut hittade vi en vindstilla strand men då började det ösregna, det blev barnskrik och jag bestämde mig för att aldrig mer hitta på att grilla en lunch på en semesterresa. Mat fick vi tillslut iallafall, den fick intas skyndsamt med tanke på vädret (se nedan...). Ön därute är för övrigt "Blå jungfrun".


På väg hem besökte vi en marknad där vi köpte godis för att rädda situationen efter strandkrisen. Barnen åkte bilar som de fortsatte att leka med sedan de stannat.

Öland dag 2


Idag var det Borgholms slott på schemat. Vi letade efter läskiga fängelsehålor, gick barnanpassad guidetur, lekte på borggården, hoppade och gjorde olika aktiviteter på lilla borggården. 

Detta har blivit en riktigt borgsommar (tom Alfred kan säga ordet borg). Och borgar är ypperliga till att klättra och hoppa.


Skjuta pilbåge!
Nedan syns stolta Emils träffar.

På vägen hem undersökte vi en väderkvarn. 

Öland dag 1


Vi kom nyligen hem från en härlig semester som vi tillbringade på Öland och i Stockholm. Det hela började lite väl spännande med magsjuka. Jag vaknade natten till den dagen vi skulle resa hur illamående som helst. Det var annorlunda att ligga på badrumsgolvet och samtidigt vara stressad över om vi skulle kunna komma iväg i tid till den hyrda stugan på norra Öland. Man vet ju hur smittsamt det är... Men det gick bra! Det var en lindrig och snabbt övergående sort och Alfred slapp undan. Vi lyckades packa färdigt och komma iväg den dagen som vi skulle anlända till stugan (vi hade tänkt dela upp resan på två dar men nu fick vi ta hela resan på en). Jag som var friskast fick köra största delen av resan. Emil tittade på film och Alfred är faktiskt helt ok med att åka bil, särskilt när det vankas bilgodis.

Stugan var mysig, ett gammalt torp eller en bod el dyl. Så vissa skavanker fanns ju, tex möss som levde loppan i väggarna varje kväll.

Första dagen på Öland satsade vi på natur. Vi åkte först till norra udden med dess fyr "Långe Erik".

Pappa L och Emil uppe i fyren medan jag och Alfred undersöker stenar mm.

Efter fyren åker vi vidare till naturreservatet "Trollskogen" där vi tänkte att Emil skulle få klättra av sig i de krokiga träden. Tillslut hittade vi några, men lite besvikna var vi även om det var en trevlig skogspromenad. Men senare under dagen efter ett dopp i havet hittade vi de träd vi ville ha!

Vi passade på att ta lite bilder på de bästa klätterträden.

Sist av allt på dagen bar det av till havet (Bödastranden). Vädret var inte kanon för bad men bättre än så här skulle vädret inte bli så vi passade på. Det blåste som bara den så vi hoppade i vågorna och det var kul det med. På väg till bilen gick vi förbi de mest perfekta klätterträd och Emil fick äntligen sitt lystmäte.

torsdag 2 augusti 2012

Brännö



Jag och barnen (och några andra mammor och barn) åkte till Brännö för att bada som en sista ansträngning under den fina veckan vi hade. Åka båt är riktigt populärt, mammorna njöt av den vackra halvtimmespromenaden till stranden och vi alla njöt av bad i ett riktigt varmt hav. Sedan kom hemresan som är anledningen till att jag bara orkar med öarna en gång om året...Men tillslut kom vi hem iallafall.
För övrigt så friade L till mig på Brännö för snart (den 17 aug) exakt tio år sedan!


Emil blev "kompis" med några små fiskar.
 


Posted by Picasa