söndag 26 februari 2017

Freja just nu


Här har vi vår nybakade tvååring! Hon är i en riktigt rolig ålder. Hon pratar som bara den, det kommer nya ord hela tiden. Nu kan hon återberätta händelser (lolit geka vatten=roligt leka vatten) och också beskriva känslor (lolit=roligt, sessen=ledsen, hont=ont). Det är väldigt mycket "Mia sälv" och "Mia kan". Hon kallar alltså sig själv för Mia och syskonen heter Memil och Casa (hur hon får Alfred till Casa är det ingen som förstår). Numer är Freja dagbarn hos mig tillsammans med sin jämnåriga kusin. De har det väldigt roligt ihop och Freja blir hjälpsamheten själv, istället för att springa iväg eller krångla med saker så hjälper hon mig så att allt går rätt till med lilla kusinen. Fixar med blöjbyte, dukning och klädpåtagning, jag får absolut inte öppna toadörren själv tex, det vill Freja göra och sedan tänder hon lampan. Hon har själv kommit på att hon vill "pova" pottan, väldigt bra tycker jag. Just nu är det duplo som är det roligaste tillsammans med små dockor (typ dockskåpslek) och att läsa böcker. Hon älskar att vara ute, åka "wii" (rutschkana) på alla möjliga sätt, gräva i sanden och klättra i berg. Godaste maten just nu är sås, mango, äpple, köttbullar, mackor och mycket annat (hon är det matgladaste barnet i syskonskaran). En gång när jag frågade vad hon ville ha på mackan svarade hon "gass goosi" (glass och godis), för det är det absolut godaste som finns. Hon tycker också mycket om att sjunga, några favoriter är "binka lilla häna", "pinne" (=spindeln), "ho ajaj buff" (trollmorsången), "bussen" och en egenpåhittad namnsång. Hon kan ta på sig byxor och overallen själv och mössan såklart. Världens goaste!

Naturhistoriska museet


På sportlovet gjorde vi allt möjligt trevligt; träffade kompisar, bakade semlor, gick på museum, lekte på Plikta och åkte till farmor och farfar. Bilden är från Naturhistoriska museet, det var första gången Freja var där och hon fastnade för elefanten. Antagligen för att det fanns en mamma/pappa elefant och en bebiselefant (bisafant=bebiselefant). Det blev tid över för lekplatsen Plikta också tillsammans med kusinen M som också var med med sina föräldrar. Mot slutet av veckan åkte Emil och Alfred  buss själva till farmor och farfar, så att de fick en hel mysdag själva med dem. Vi andra kom med bil dagen efter. Medan killarna var borta gick jag, Lucas och Freja på Sjöfartsmuseet, också det första gången för Freja (det är med andra ord ganska länge sedan vi besökte dessa museum...). Sedan en härlig helg i Jönköping!



Emil läser


Emil har fastnat för Harry Potter böckerna! Jätteroligt tycker jag. Jag läste den första boken högt för honom så att han skulle komma igång och nu har han läst tvåan alldeles själv. Efter varje utläst bok får han se filmen, det är en riktig morot. Detta har smittat av sig på Alfred också som har börjat läsa kapitelböcker. Just nu läser han "Nelly Rapp". Att läsa är Alfreds nya hobby säger han.

Freja två år


Nu har vår lillflicka blivit två år! Hon firades med paket, frusen mango och oboy. Hon hade förstått lite vad som var i görningen, särskilt efter kusin Ediths kalas. På något vis hade hon snappat upp "ja må hon leva sången", hurrarop och paket, så det var så mysigt att fira hennes födelsedag och sedan ha ett tårtkalas med min sida av släkten. Hon fick många böcker och dockskåpsprylar.





Frejas miner


Här har vi Frejas två miner, "skrämsminen" och "underläppsminen".