fredag 21 december 2012

Mormor och morfarjulen



Igårkväll hade vi julaftonskväll med mormor och morfar. Det var jättemysigt. Emil inledde med att sjunga hela sin julrepertoar för oss (Alfred var alldeles nyvaken så han ville inte vara med). Sedan åt vi julsmörgåsar till änglaspelets plingpling. Efter maten smög Emil ut tomteklädd med säck och lykta och knacka på altandörren och frågade efter snälla barn. Paketöppningen blev lugn och skön och barnen byggde och lekte lite med varje sak innan det var dags att öppna något nytt. Senare tog vi fram alla godsaker och Emil drog igång kurragömmalek med oss allihop. Barnen var så glada och nöjda!
 
 
 
Posted by Picasa

Julgodisdagen



Vilken dag vi hade förra lördagen! Allt blev sådär perfekt. Det började med att vi fick sova ända till klockan 7 och sedan hade vi julkalenderöppning i sängen. Granen stod pyntad klockan tio på morgonen och sedan var det julgodistillverkning på schemat. Det blir en hel del när alla skall få sina favoriter. Barnen fick pynta varsitt pepparkakshus (dagen bara fortsatte i de perfekta spåret: t.o.m kristyren blev den bästa jag någonsin gjort).


Klassiska fingret som betyder: "baja en dodis". Saken är den att han tar "bara en godis" precis hela tiden.


Emil har pyntat i sitt rum.


På eftermiddagen gick pappa L och barnen ut i den nyfallna kramsnön och byggde snögubbe och annat roligt (och tur var det för på natten regnade snön bort). En riktigt härlig dag.
Posted by Picasa

lördag 15 december 2012

Träna



Den här höstterminen har vi gått på familjeträning på friskis och svettis tillsammans med de jämnåriga kompisarna Elea och Marielle (och deras mamma L). Barnen blir hur spralliga som helst när de har en en hel gympasal att springa runt i och de har verkligen uppskattat det. Fast Alfred har visat det på ett annorlunda sätt, när vi varit där har han mest suttit i ett hörn och tittat fram tills vilan, då har han börjat brottas med Emil. Och väl hemma pratar han om "täningen" hela tiden och gör rätt övningar till rätt Astrid Lindgren musik och rullar köttbullar (man rullar runt på golvet) med mig. Det har blivit en bra fredagsrutin: förskola för Emil och veckohandling för mig och Alfred, hämta Emil och gå hem, äta, åka till träningen, hem och fredagsstäda och sedan ha fredagsmys.
Posted by Picasa

Lucia



Lucia blev ordentligt firat iår (som vanligt i och för sig). På morgonen lussade jag och barnen för pappa L med "vacker" sång klädda som lucia och tomtar. Sedan bar det av till förskolans lussefirande. Alfred som brukar gråta om morgnarna för att inte han också får gå på förskolan skulle äntligen få vara med hela dagen. Han var med på det lilla luciatåget (bestående av en lucia, en tomte och två pepparkaksgubbar) från början till slut och sjöng med i sångerna. Emil är verkligen duktig på att sjunga, han fick t.o.m rätta fröken ibland. Föräldrarna pratade och lussefikade medan barnen lekte.  Sedan åkte vi till öppna förskolans lussefirande också, lite väl häftigt kanske, men det gick det med.

Hoppa ner på madrassen är en storfavorit!
 
Posted by Picasa

torsdag 13 december 2012

Pepparkaksbaket



Mina små gubbar! Jag brukar säga till dem att jag hade turen att få de gulligaste och gosigaste barnen i hela universum och då säger Emil:"men mamma, det tycker ALLA mammor om sina barn, förstår du inte det."


Pepparkaksbaket. Alfred är nu helt och hållet inne i detta med julen. Färgen brun heter tex pepparkaksfärgen.
 
Posted by Picasa

Första snön



Emil har längtat ihjäl sig efter snö ganska länge så det var stor lycka när den kom (redan i december!). Vi tog fram pulkor och skidor och gick till backen såfort det var några centimeter snö. Vi njöt!  Och vilken julstämning!

Barnen är dock varandras motsatser i ganska mycket. Emil är en riktig ur och skurare som leker bäst utomhus och aldrig fryser och Alfred avskyr kyla och vrålar "jag vill vara inne" efter ett par åk i backen (fast de åken är roliga han ropar "fortare" hela tiden). Så vi har fått ta ner vagnen från vinden och mysat till den med filtar och åkpåse och då är han rätt nöjd som tur är.
 
Posted by Picasa